Samefolkets dag / samenes nasjonaldag i samenes hovedstad, Karasjok

Samipath var så heldig å få arrangere samefolkets dag, 6.februar 2023.

Link til programmet for årets feiring på idrettshallen, Niitoharji, Karasjok https://www.karasjok.kommune.no/aktuelt/program-samenes-nasjonaldag.8548.aspx

Årets program var satt sammen av Samipath, Karasjok kommune sitt idrettslag og en av avgangselevene ved samisk videregående skole i Karasjok. Idrettslaget sto for kioskdriften og russen var ansvarlig for lek og moro. Russen var også delaktig å pyntingen av lokalet og ryddingen av etterpå. Vil også takke korpset som stilte opp på meget kort varsel og jeg syns de var meget sporty som tok alle forslag som ble sendt deres vei på strak arm.

Dette var en enorm ære for oss og vi vil først og fremst takke for tilliten som vi fikk. Årets feiring ble den første i rekken etter pandemien.

Vi har med årenesløp blitt ganske erfaren med å arrangere større arrangement og håper på å få sjansen til å arrangere flere slike fremover. Årets arrangement hadde noen utfordringer siden vi kom inn i bildet for å arrangere dette ganske seint. Siden arrangementet hadde en såpass stor betydning for lokalbefolkningen så følte vi at vi måtte si ja til å arrangere dette siden vi ikke kunne la samens hovedstad være uten nasjonaldagsfeiring enda et år.

Vi lærte mye i prosessen og har tatt å forbedret oss enda et hakk med denne erfaringene som vi gjorde oss. Til neste gang skal vi ha flere til å være med arrangører, vi skal ha handlet inn dekor som passer dagen og vi skal få flere turister til å komme for å feire dagen med oss. Våres mål er å kunne utvikle oss såpass mye at vi med tiden skal kunne arrangere store happenings som samler regionens folk. Dette både som hovedarrangør og som medarrangør. Vi ser for oss at uken rundt 6.februar kan utvikles til å bli en samisk uke der vi kan ha konserter, duodji marked og mye mer.

Samipath jobber nå med flere prosjekt som jeg trur mange vil ha stor glede av i fremtiden.

samefolketsdag samenes nasjonaldag 6.februar
Samens nasjonaldag idrettshallen, Karasjok

en_GB